BRIAN LOBEL: „ÎMI PASĂ CÂT DE MULȚI OAMENI AUD CUVINTELE SEX CU CANCER”

Sex și cancer-două subiecte care poartă propriul set de tabuuri istorice. Atunci când sunt puse împreună, rezultatul este adesea părți egale stângăcie și evitare. Din păcate, acest stigmat nu exclude doar acești subiecți din conversațiile politicoase din timpul mesei, ci a provocat o lipsă de conversații în camerele în care sunt cele mai necesare. Pentru cei care primesc tratament pentru cancer – atât în prezent, cât și istoric – întrebările despre sexul cu cancer rămân adesea fără răspuns. Indiferent dacă este jenă sau lipsă de înțelegere, există o lipsă de resurse care oferă sfaturi cu privire la un spectru de întrebări sexuale, în special resurse fără o origine pur medicală. Aici intervine sexul cu Cancer.

Fondată de Brian Lobel și Joon Lynn Goh, Sex with Cancer combină arta, cercetarea și întreprinderea socială, cu scopul de a crea o resursă pentru persoanele cu întrebări legate de acest subiect. Lobel este un interpret, creând adesea lucrări centrate pe tema cancerului, iar Goh este un organizator și producător cultural, cu schimbarea socială și activismul în centrul muncii sale. Ambele au fost, de asemenea, tratate pentru cancer. Bazându-se pe experiențele lor personale și pe nemulțumirea lor față de ajutorul și sprijinul oferit, au decis să creeze o resursă care a schimbat conversația, reorientându-se asupra nevoilor, dorințelor și dorințelor reale ale celor cu cancer și ale partenerilor lor sexuali.

Sexul cu Cancer este încă în curs de dezvoltare, organizând evenimente online atât pentru a educa oamenii în misiunea lor, cât și pentru a aduna informații anonime de la public, pentru a dezvolta o resursă care să servească cu adevărat celor care au cea mai mare nevoie de ea. Ca cineva care nu are experiență reală de a trăi cu cancer, acel eveniment de 90 de minute m-a învățat multe lucruri pe care nu le știam; de fapt, m-a învățat multe lucruri pe care nu știam că trebuie să le știu. Prin sarcini distractive și interactive, am lucrat pentru a obține certificatul nostru în competența de conversație despre Sex și Cancer. Deși conversațiile serii au atins subiecte foarte serioase, foarte reale, având aceste momente vesele și cu pozitivitate mereu prezentă, a fost cheia.

După eveniment, m-am așezat cu co-fondatorul Lobel. „Una dintre cele mai mari probleme pe care le avem cu oamenii bolnavi este că îi retrogradăm la tăcere – acum devii pasiv, devii pacient.”Lobel explică faptul că sexul cu Cancer este despre ruperea acelei tăceri și oferirea oamenilor spațiului pentru a pune întrebări și a vorbi despre experiențele lor cu încredere. „Nu-mi pasă câte dildo-uri vindem, îmi pasă câți oameni aud cuvintele sex cu cancer, pentru ca apoi să-și poată întreba medicul [despre asta].”

Lobel recunoaște că, pentru a ajuta la rezolvarea problemelor actuale cu care se confruntă pacienții cu cancer, trebuie să se facă schimbări din cadrul profesiei medicale. „Vrem să oferim instrumentele profesioniștilor din domeniul sănătății pentru a vorbi mai bine despre acest lucru.”Evenimentele, cum ar fi cel la care am participat, au inclus contribuția profesioniștilor din domeniul medical. În noaptea mea, ni s-au alăturat Dr.Louise Soanes, asistenta șefă la Teenage Cancer Trust și Kate Fulton, psiholog clinic care lucrează la Royal Marsden. „Există oameni minunați care fac această lucrare”, îmi spune Lobel cu referire atât la Soanes, cât și la Fulton, dar ” există o mulțime de oameni care se descurcă prost. Un doctor nu este o persoană rea pentru că nu are încredere în a vorbi despre sex. Nu ar fi vorbit profesional despre asta și dacă este o jumătate de zi, vorbind despre sex și sexualitate în pregătirea lor la școala medicală, de ce ne-am aștepta să știe… dar nu putem decât asta, trebuie să facem ceva în legătură cu asta.”

Îl întreb pe Lobel despre modul în care teatrul poate ajuta în mod specific la progresul acestor tipuri de conversații. „Toată lumea crede că poveștile despre cancer sunt comune. Sunt foarte, foarte rare în teatru.”Stând acolo, nu reușesc să-mi amintesc niciun joc pe care l-am văzut axat pe cancer, iar realitatea aprecierii lui Lobel este clară. Când considerați că cancerul este un subiect care ne afectează aproape universal pe toți într-un fel sau altul, lipsa poveștilor spuse pe scenă este derutantă. „Vreau să existe de zece ori mai multe povești despre cancer decât există în prezent, deoarece singurul mod în care genul se mișcă este dacă mai mulți oameni își spun poveștile.”

Lobel a scris deja o carte: Teatru și Cancer, examinând genul așa cum este și provocând narațiunile de nișă în care se încadrează adesea aceste povești. Discutând despre necesitatea unui volum mai mare de spectacole despre acest lucru, Lobel vorbește despre lipsa unei istorii trasabile a cancerului în teatru. „Avem nevoie de mai mult, deoarece genul nu are încă o moștenire. Oamenii nu ar trebui să se teamă să spună aceste povești, deoarece ne învață multe despre lume. Sperăm că pot ajuta la construirea unei moșteniri, care nu cred că există atât de puternic pe cât trebuie.”

Spre sfârșitul apelului nostru zoom, Lobel vorbește și despre realitățile de a lucra la un astfel de proiect. „Lucrul terifiant este că dacă te dedici unei vieți care lucrează cu oamenii și este interesat de oameni bolnavi – grav bolnavi – atunci trebuie să te pregătești pentru o viață în care pierzi oameni.”Este un adevăr sobru care există ca un curent subteran constant în activitatea de Sex cu Cancer. „Nu am încredere în nicio organizație care promovează pozitivitatea pentru că trebuie să recunoști durerea. E un subiect greu. Ar trebui să fii trist pentru ceva trist. Deși Lobel abordează sincer aceste realități serioase, el este încă clar că sexul cu Cancer ar trebui să fie „all inclusive și distractiv și nu se ia prea în serios”.

A face sex cu cancerul va reprezenta, desigur, un set diferit de provocări legate de realitățile de a fi bolnav. Scopul sexului cu Cancer este de a recunoaște acest lucru, promovând în același timp ideea că sexul ar trebui să fie întotdeauna distractiv, plăcut, aventuros și centrat în jurul plăcerii. Deci, dacă vă confruntați cu îndoieli sau griji, acest lucru vă va ajuta să găsiți câteva răspunsuri și poate vă va ajuta să găsiți și altceva…

Leave a Comment